maandag 18 februari 2013

Oreo kwarktaart

Op mijn vrije dag wilde ik graag een taart maken of op z'n minst iets!
Ik ben ondertussen al zoveel recepten tegengekomen met Oreo koekjes dat ik er nu graag één wilde uitproberen.
Ik heb gekozen voor de Oreo kwarktaart, omdat mijn vriend gek is van kwarktaart en ik van Oreo's, een goeie combi dus!

De nodige ingrediënten:

Kwark taart naturel zonder bodem 
500 gram kwark
250 ml slagroom
100 gram boter
400 ml water
3 pakken Oreo koekjes (per pak 16 koekjes)



Verder heb je een springvorm nodig en bakpapier om daar in te leggen. We beginnen met de bodem en deze bestaat vandaag uit verkruimelde Oreo koekjes, gebruik hiervoor 1,5 pak koekjes (ongeveer 24 stuks). Als je een keukenmachine hebt doe ze daar alsjeblieft in, want ze fijn slaan is meer werk. Uiteraard kan dit wel, pak een theedoek, leg daar je koekjes op, leg er een theedoek overheen en rammen maar!
Aangezien ik niet beschik over een keukenmachine probeerde ik het in een blender .. dit was geen groot succes en zeker niet aan te raden, maar uiteindelijk had ik verkruimelde Oreo's! Daar heb ik de 100 gram gesmolten boter bij toegevoegd, zodat ik een kruimelige massa kreeg.




Leg hierna een vel bakpapier in je springvorm en stort daar de verkruimelde Oreo's op. Druk de koekjes met de bolle kant van een lepel tot een stevige bodem en probeer langs de rand van je springvorm wat ruimte over te houden.





Het is namelijk de bedoeling dat je hele oreo's als een soort muurtje langs je springvorm zet, zoals je op de foto hieronder ziet. Ik heb 14,5 koekjes daarvoor gebruikt. 


Als je dit hebt gedaan, kun je de bodem aan de kant zetten, die is namelijk af. We gaan verder met de kwarktaartmix.
Pak je handmixer of gewone mixer erbij en doe 400 ml water in een kom, hier doe je de kwarktaartmix bij. Dit meng je een minuutje totdat het glad is en er geen klontjes meer in zitten.



Hierna pak je rechtstreeks uit de koelkast je kwark en slagroom. Ik heb Biogarde kwark gebruikt en alleen maar omdat alle andere kwark op was. De simpelste kwark is vaak het beste, merk of geen merk maakt niets uit!
Dit mix je 2 minuten op de hoogste stand tot ook dit een glad beslag is.
De helft van het beslag giet je hierna in een aparte kom en de andere helft laat je met rust. 








Hier komen de overgebleven Oreo koekjes namelijk van pas. Ook deze moeten verkruimeld worden of in kleine stukjes gebroken worden. Ik heb een beetje van beide gedaan en vervolgens bij de kwark gevoegd zodat het er als een straciatella achtige kwark uit komt te zien. De kwark giet je over je bodem heen, zoals je op de foto kunt zien.


De overgebleven nog witte kwark, zonder toevoegingen giet je er daarna overheen en ik heb 'm geprobeerd zo netjes mogelijk erover heen te gieten, zodat je geen rare pieken krijgt, maar dit lukt nooit helemaal.





Zet de taart in de koelkast en wacht minstens 2,5u voordat je er een stukje van proeft.


Op deze foto's zie je heel goed hoe de kwarktaart eruit komt als je de rand van je springvorm haalt. Ik vind het contrast heel mooi! En ik ben gelijk maar zo vrij geweest om een klein puntje te snijden om even te proeven. Ik heb nooit geweten dat een kwarktaart naturel ook heel lekker is en in combinatie met de Oreo nog lekkerder. Het is wel een volle taart, dus het vult snel, maar erg leuk om een keer geprobeerd te hebben!




donderdag 14 februari 2013

Apple crumble for the cold

Met dit koude weer wil je vaak wat warms en lekkers. Warme chocomelk met een stukje taart. Ik heb vandaag gekozen, op Valentijnsdag, voor een lekkere apple crumble.
Vanochtend om 9u begonnen en doordat de apple crumble maar 40 minuten in de oven hoeft heb ik er net al een stukje van gegeten, heerlijk! 

De nodige ingrediënten voor ongeveer 6 porties:
4 appels
100 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram bloem
150 gram kristalsuiker
1 theelepel kaneel
snufje zout
1 ei
30 gram gesmolten boter

Verwarm de oven voor op 190 c.
Je schilt alle appels, haalt de klokhuizen eruit en snijd schijfjes van de appel en deze leg je in een ovenschaal.




In de ovenschaal meng je donkerbruine basterdsuiker met de appels mee, zoals je bij een appeltaart ook zou doen.



In een andere kom men je de bloem, suiker, zout en kaneel, dit word geen beslag omdat er nog geen vloeistof bij zit. 



In een andere kom men je het opgeklopte ei met de gesmolten boter. Dit is één van de weinige recepten waarbij je de boter wel echt mag laten smelten.



De ei en het boter roer je samen met de mix van bloem-suiker-zout-kaneel, uiteindelijk word het een dik papje, wat je over de appels heen doet. Dit word je krokante crumble laagje.



Zet de ovenschaal in de voor verwarmde oven en na 40 minuten is je apple crumble klaar. De bovenkant van je apple crumble moet krokant en goudbruin zijn. 
Ik heb de apple crumble geserveerd toen 'ie nog warm was, erg lekker.




Een warm lichtpuntje op deze koude, sneeuw Valentijnsdag!

woensdag 13 februari 2013

Pie from scratch

Dit recept is één van de handigste die ik ooit heb geleerd. Een taartbodem maken komt eigenlijk altijd van pas, bij wat voor taart dan ook.
Je kent vast die heerlijke aardbeien gebakjes wel bij de Albert Heijn. Wil je die zelf maken? Dat kan met dit recept. 



De nodige ingrediënten:
150 gram zachte boter
150 gram suiker
150 gram zelfrijzend bakmeel 
3 eieren 

De boter moet echt zacht zijn, maar niet gesmolten dus op kamertemperatuur.  Daar voeg je suiker en het zelfrijzend bakmeel bij en één voor één de eieren. Mix hierna je beslag nog 5 minuten op de hoogste stand.


Dit is de vorm die we vandaag gaan gebruiken en ook gelijk de enige. Ik heb de mijne voor 3 euro nog wat bij de Action gekocht, maar zijn vast ook bij Xenos/Blokker of internet te bestellen. Voordat je het beslag in je vorm giet, vet de vorm even in, zo krijg je 'm er straks makkelijker uit.

De oven verwarm je voor op 175 c en de taart zet je er 15-20 min in.
Deze bodems zijn overigens ook kant en klaar te kopen in de supermarkt. Ze staan vaak bij de bak producten, maar de bodem vers maken is véél lekkerder!

Je bodem is af en nu?
Je kunt ervoor kiezen om een laag custard te doen, slagroom of banketbakkersroom. De volgende laag is vaak het fruit wat je er op doet en dat kan verschillen tussen aardbeien, kersen, frambozen .. net wat je lekker vind!


Je kunt een taartbodem trouwens ook maken van gekruimelde koekjes, denk dat niet gelijk aan de saaie biscuitjes, maar bastogne koeken of oreo's kan ook. Je kunt het zelf lekker maken!

zondag 10 februari 2013

Pavlova for Valentines Day!

Dit is de grote versie van de petits pavlova's. Één van de eerste keren dat ik 'm gemaakt heb was voor de verjaardag van mijn vriend. Ik heb destijds 5 taarten gemaakt maar dit was toch echt de winnaar!

Aangezien Valentijn er weer aankomt heb ik een rood tintje gegeven aan het recept van vandaag. 

Dit is mijn pavlova geworden van vandaag




Echt een heerlijke taart, zeker een aanrader en te decoreren met fruit naar keuze.


De nodige ingrediënten:

4 eiwitten
250 gram poedersuiker
Vanille essence 
250 ml slagroom
Aardbeien: 1 bakje verse en een pakje diepvries aardbeien.
2 theelepels aardbeienjam

Je begint met het scheiden van de eiwitten, doe dit weer in een vetvrije kom, zodat je straks het beste resultaat hebt. Hierna mag je ze gelijk mixen, het duurt namelijk best lang voordat de eiwitten wit schuim worden.

Zodra dit het geval is, voeg je in delen de poedersuiker toe en uiteindelijk moet het een wit, stijf en glanzend beslag zijn.





Verwarm nu de oven voor op 140c en haal je bakplaat eruit. Op je bakplaat ga je zo namelijk de vorm scheppen van je pavlova. Leg een vel bakpapier neer en maak daar de vorm zoals op de foto en hou er rekening mee dat je in het midden een kuiltje moet overlaten. 


  

De taart moet heel lang in de oven, namelijk 90 minuten, ondertussen heb je dus genoeg tijd om aan de topping te werken.
Zoals bij de ingrediënten staat vermeld heb ik diepvries aardbeien en verse genomen, maar stel dat je gemengd rood fruit kies mag dat vers of uit de diepvries. Ik vertel nu hoe ik het heb gedaan, je kunt daar altijd zelf mee experimenteren.

Ik heb de diepvries aardbeien met 2 theelepels aardbeienjam op het vuur gezet, rechtstreeks uit de diepvries. Op deze manier heb ik ze heel zacht laten worden en in combinatie met de jam is het een soort aardbeien gelei geworden, erg lekker! Dit laat je trouwens gewoon even lekker pruttelen, totdat het zacht genoeg is dat je de aardbeien kunt halveren.
Zorg wel dat je gelei niet meer warm is als je 'm op de taart wilt doen, dus haal het pannetje op tijd van het vuur en laat het rustig afkoelen.
Nu mag je de verse aardbeien erbij pakken en in plaats van de gewone manier van snijden toe  te passen heb ik van elk plakje aardbei een hartje gemaakt. 





Na 90 minuten haal je de taart uit de oven en die zal er dan niet zozeer mooi uitzien. Daar gaat het bij de pavlova ook niet om, maar wel om de geweldige smaak. 



Terwijl je schuim staat af te koelen klop je de slagroom stijf, als je dit gelijk op je taart zou smeren, smelt je slagroom en word je taart één groot papje. Niet doen dus, is echt zonde van als je werk.


 

Je vult het holletje wat je in de schuim-vorm hebt gemaakt met slagroom op en hierna giet je de afgekoelde aardbeien gelei erover heen.
Met de verse hartvormige aardbeien decoreer je de taart zoals jij hem wil. Ik heb voor een opbouwende manier gekozen, maar als je de taart wat platter wil houden kan dat ook. 
Ik waarschuw jullie nu alvast, als je de taart aansnijd zal het geen mooi gezicht zijn, maar daar gaat het bij deze taart ook echt niet om. Het zal een puinhoop worden, maar de smaak word er niet minder om!



Deze taart is niet zozeer speciaal voor Valentijnsdag, je kunt hem altijd maken en ook zonder aanleiding.
Enjoy your foamy pie!


zaterdag 9 februari 2013

Van klein naar groot

Vandaag wil ik jullie leren hoe je petits pavlova's maakt! Heel schattig, klein en ideaal voor bijv. een high tea met je vriendinnen!

Je begint met het maken van het basisrecept van de meringues die ik hiervoor heb geplaatst. 

http://klopcakes.blogspot.nl/2013/02/een-schuimpje-uit-frankrijk.html

Je mag de schuimpjes uiteraard ook kant en klaar kopen als je ze kunt vinden, maar vandaag gaan we dit ervan maken ..


Een petits pavlova. Delicious. Je hebt 'm ook in taart variant, uiteraard volgt daar het recept ook nog van.
De nodige ingrediënten:
100 gram roomkaas naturel 
2 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels poedersuiker
1 eetlepel aardbeienjam
100 gram frambozen of een ander soort fruit zoals aardbeien.

Klop met een mixer de roomkaas, crème fraîche en de poedersuiker tot een luchtig beslag. Gevolgd door de aardbeienjam en als je wilt zou je er nog aardbeien smaakstof bij toe kunnen voegen. 


Pak voor elke petits pavlova 2 schuimpjes. Schep op de ene helft een beetje aardbeien crème en zet er een 2e schuimpje op.  Schep daarna op je torentje nog een beetje aardbeien crème en eindig met een vrucht bovenop. Wat je ook lekker vind, het zijn jouw petits pavlova's dus jij kiest het fruit!
Hierna kun je de petits pavlova's al serveren en als je wilt kun je er voor de leuk nog wat poedersuiker overheen strooien!

Zoals de titel zegt: van klein naar groot, bevalt dit recept je .. dan kun je er binnenkort een hele taart van maken!
Enjoy!

vrijdag 8 februari 2013

Een schuimpje uit Frankrijk ..

Tijd voor wat informatie over mezelf .. so yeah, this is me. Ik ben hier een stukje jonger, maar veel ben ik niet veranderd 


Mijn vader woont inmiddels al 12 jaar in Frankrijk en ook daar zijn ze bekend met de heerlijke patisserie. Wel totaal anders dan in Nederland, zoals hier veel mensen een taart mooi maken door middel van fondant te gebruiken hoeven de Fransen daar niets van te hebben. Geef hun maar suiker, suiker en nog eens suiker. In welke vorm dan ook. Hieronder heb ik 3 afbeeldingen geplaatst van die 3 populaire lekkernijen. Als eerste de macarons, die in Nederland ook bekend beginnen te worden. Als tweede de meringues, dat zijn grote schuim stukken, ook erg lekker. Als derde hebben we de Eclairs, die zijn extreem zoet en vaak in de smaken chocola en caramel te vinden. Het is een broodje met daarin en op chocolade/caramel vulling. Lekker maar zoet.




Ik wil jullie vandaag leren hoe je meringues maakt, want het is zo verschrikkelijk makkelijk maar toch heel leuk.
Het is zelfs zo simpel dat je misschien niet eens naar de supermarkt hoeft, omdat je de enige 2 ingrediënten al in huis hebt. 
De nodige ingrediënten zijn: 
2 eiwitten 
125 gram witte basterdsuiker

Het eerste wat je doet is de eiwitten scheiden en ook dat is heel makkelijk. Als het de eerste keer is dat je het doet pak dan 3 kommen. 1 voor de schillen, 1 voor het eigeel en 1 voor het eiwit. Ik doe het meestal door middel van de eierschalen te gebruiken, het eigeel daartussen over te wippen en het eiwit opvangen. Ieder zijn ding als je het fijner vind met 3 schalen doe je dat, no problem.
Laat het eiwit niet in contact komen met water of een vette beslagkom. Dan kun je het namelijk vergeten dat je schuim de juiste consistentie krijgt.



Verwarm je oven voor op 110c, dat is heel weinig, want als je de oven te hoog zet barsten je schuimpjes.
Klop de eiwitten stijf, doe dit met een mixer want je hand overleefd het niet om zo lang te moeten kloppen. Je kunt zien of het eiwit stijf is door je mixer eruit te halen, als het goed ontstaan er dan pieken, zo niet .. ga je nog even vrolijk door.
Hierna mag je de suiker beetje bij beetje toevoegen en blijf door mixen tot het eiwit aan je mixhaken blijft hangen.




Het maakt niet uit welk spuit mondje je gebruikt en in principe hoef je het beslag niet eens te spuiten, maar ik vind het qua vorm en presentatie wel mooier. Dit keer heb ik een rond spuitmondje gebruikt, wat ik eigenlijk bijna nooit doe. 





Vervolgens heb ik het beslag in de spuitzak geschept en ben ik begonnen. Nu wil ik graag wat uitleggen over de grootte van je schuimpje. Als je het fijn vind om grote schuimpjes te maken vooral doen, maar het duurt langer voordat ze goed zijn in de oven. Plus van de kleine schuimpjes kun je er meer op, van een grote word je al snel misselijk. Ik heb voor de kleine schuimpjes gekozen zoals jullie kunnen zien.








Zet de meringues een uur in de oven of totdat ze van het bakpapier afkomen. Als ze nog blijven plakken, moeten ze nog langer, de onderkant moet droog zijn.

Als je witte meringues saai vind kun je er wat kleurstof door heen doen, of een smaakstof toevoegen maar in principe is dat geen van beiden nodig.



De volgende recepten worden variaties op deze, steeds een stukje moeilijker, maar zeker de moeite waard om te maken.

Bon appétit!