Pagina's

vrijdag 8 februari 2013

Een schuimpje uit Frankrijk ..

Tijd voor wat informatie over mezelf .. so yeah, this is me. Ik ben hier een stukje jonger, maar veel ben ik niet veranderd 


Mijn vader woont inmiddels al 12 jaar in Frankrijk en ook daar zijn ze bekend met de heerlijke patisserie. Wel totaal anders dan in Nederland, zoals hier veel mensen een taart mooi maken door middel van fondant te gebruiken hoeven de Fransen daar niets van te hebben. Geef hun maar suiker, suiker en nog eens suiker. In welke vorm dan ook. Hieronder heb ik 3 afbeeldingen geplaatst van die 3 populaire lekkernijen. Als eerste de macarons, die in Nederland ook bekend beginnen te worden. Als tweede de meringues, dat zijn grote schuim stukken, ook erg lekker. Als derde hebben we de Eclairs, die zijn extreem zoet en vaak in de smaken chocola en caramel te vinden. Het is een broodje met daarin en op chocolade/caramel vulling. Lekker maar zoet.




Ik wil jullie vandaag leren hoe je meringues maakt, want het is zo verschrikkelijk makkelijk maar toch heel leuk.
Het is zelfs zo simpel dat je misschien niet eens naar de supermarkt hoeft, omdat je de enige 2 ingrediënten al in huis hebt. 
De nodige ingrediënten zijn: 
2 eiwitten 
125 gram witte basterdsuiker

Het eerste wat je doet is de eiwitten scheiden en ook dat is heel makkelijk. Als het de eerste keer is dat je het doet pak dan 3 kommen. 1 voor de schillen, 1 voor het eigeel en 1 voor het eiwit. Ik doe het meestal door middel van de eierschalen te gebruiken, het eigeel daartussen over te wippen en het eiwit opvangen. Ieder zijn ding als je het fijner vind met 3 schalen doe je dat, no problem.
Laat het eiwit niet in contact komen met water of een vette beslagkom. Dan kun je het namelijk vergeten dat je schuim de juiste consistentie krijgt.



Verwarm je oven voor op 110c, dat is heel weinig, want als je de oven te hoog zet barsten je schuimpjes.
Klop de eiwitten stijf, doe dit met een mixer want je hand overleefd het niet om zo lang te moeten kloppen. Je kunt zien of het eiwit stijf is door je mixer eruit te halen, als het goed ontstaan er dan pieken, zo niet .. ga je nog even vrolijk door.
Hierna mag je de suiker beetje bij beetje toevoegen en blijf door mixen tot het eiwit aan je mixhaken blijft hangen.




Het maakt niet uit welk spuit mondje je gebruikt en in principe hoef je het beslag niet eens te spuiten, maar ik vind het qua vorm en presentatie wel mooier. Dit keer heb ik een rond spuitmondje gebruikt, wat ik eigenlijk bijna nooit doe. 





Vervolgens heb ik het beslag in de spuitzak geschept en ben ik begonnen. Nu wil ik graag wat uitleggen over de grootte van je schuimpje. Als je het fijn vind om grote schuimpjes te maken vooral doen, maar het duurt langer voordat ze goed zijn in de oven. Plus van de kleine schuimpjes kun je er meer op, van een grote word je al snel misselijk. Ik heb voor de kleine schuimpjes gekozen zoals jullie kunnen zien.








Zet de meringues een uur in de oven of totdat ze van het bakpapier afkomen. Als ze nog blijven plakken, moeten ze nog langer, de onderkant moet droog zijn.

Als je witte meringues saai vind kun je er wat kleurstof door heen doen, of een smaakstof toevoegen maar in principe is dat geen van beiden nodig.



De volgende recepten worden variaties op deze, steeds een stukje moeilijker, maar zeker de moeite waard om te maken.

Bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten