zaterdag 2 februari 2013

oud Hollandse stroopwafel cake yummie!

Ik werk bijna elke dag, op 2 dagen na, maar het fijne is dat ik pas om 4u 's middags begin dusssss genoeg tijd om daarvoor wat te bakken en erover te schrijven!

Project of the day: stroopwafel cake :)
Ik garandeer jullie, zeker de moeite waard om te maken!

Het lijstje van ingrediënten voor deze heerlijke cake:

200 gram boter (zacht, maar niet gesmolten!)
4 eieren (250 gram in totaal)
150 gram suiker
50 gram bruine basterdsuiker 
225 gr zelfrijzendbakmeel
2 zakjes vanillesuiker
2 theelepels kaneel
1 à 2 snufjes zout
En niet te vergeten, 200 gram stroopwafels (in kleine stukjes hakken/breken)
+ wat boter/bak en braad vloeibaar spul om je cakevorm in te vetten.

Overigens kun je deze cake natuurlijk ook omtoveren naar cupcakes, voor de liefhebber!

Vergeet niet alvast je oven voor te verwarmen op 170 c

Je begint met de cakevorm in te vetten, zodat je straks geen problemen hebt met je cake er weer uit te krijgen. 
Klop de zachte boter met de suiker, kaneel en het zout tot een mooi glad beslag. Daarna word het tijd voor wat hakken, maak de stroopwafel zo klein mogelijk. Ik heb het eerst met mijn handen geprobeerd, maar alle stroop bleef eraan vastplakken .. geen goed plan.
Klop door het beslag één voor één de eieren er doorheen, zo luchtig mogelijk!
Nu is het tijd voor één van de belangrijkste ingrediënten: het bakmeel mag erbij! Doe dit zorgvuldig, anders stuift het allemaal op en verdwijnt het in de lucht in plaats van in je cake.
Om je cake nog luchtiger te krijgen moet je het minstens 4 minuten mixen, ook dit is erg belangrijk omdat dit beslag dikker is dan die van een normale cake.
Het is dat jullie de heerlijke lucht niet kunnen ruiken vanaf een foto, maar tijdens het mixen heeft die geur mijn keuken gevuld! Lekker!



Roer hierna met een spatel de gehakte stukjes stroopwafel er doorheen, als je een goeie mixer hebt kun je het er ook doorheen mixen, maar met een spatel gaat net zo makkelijk!
Eindelijk is het beslag af en mag je hem in je cakevorm scheppen. Bij een normale cake kun je het beslag vaak schenken, maar bij de stroopwafel cake is het een kwestie van scheppen. Zoals je hieronder ziet, is het beslag dikker dan normaal.







De cake moet minimaal 65-70 minuten in de oven en als je wilt weten of ie goed is, steek er even een satéprikker in en als die er schoon uit komt, zonder beslag, is je cake klaar!
Laat 'm hierna nog even afkoelen, 15 min in de vorm en daarna buiten de vorm.

TIP: als je ziet dat je cake snel bruin word, leg dan de laatste 20 minuten van de baktijd aluminiumfolie over je cake heen, zo word de cake gaar van binnen, maar niet zwart van buiten.




Persoonlijk vind ik niet dat deze cake slagroom nodig heeft, maar voor de liefhebbers kun je er een toefje slagroom bij doen!
Yummy for your tummy enjoy!

1 opmerking:

  1. Yummie dat was die zeker.

    Ik ga deze zeker ook proberen. Thanx voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen