dinsdag 5 februari 2013

Cup to the cake

Na mijn vorige posts is het dan eindelijk zover. Het cupcake recept, zoals ik hem het lekkerst vind.
Eerst wil ik jullie wat dingen uitleggen, die erg handig van pas komen bij het maken van je cupcakes.

Vaak lijkt het alsof cupcakes perfect rond zijn en vlak van boven. Geloof me, dat zijn ze bijna nooit. Wat al helpt is bijvoorbeeld een cupcake bakblik, omdat de papiertjes voor je cupcakes vaak niet stevig genoeg zijn om hun mooie ronde vorm te behouden helpt dit blik erbij. Dit blik kun je gewoon bij de Action, Xenos, Blokker etc. kopen. Let trouwens wel even op dat het bakblik in je oven past!


Wat ook handig is zijn siliconen vormen. Zelf heb ik ze in de vorm van hartjes, vierkant, rond, hoog opstaand en mini cupcakes.
Deze hoef je alleen maar met wat vloeibare boter in te vetten en de vorm word hierdoor ook erg goed behouden.
Houd er wel rekening mee dat als ze straks gebakken zijn het silicone vormpje eraf moet en dat er dus geen papiertje om je cupcake heen zit.

Als je nou hele sterke papieren cupcake vormpjes hebt is dit misschien niet eens nodig, maar het is gewoon erg handig.
Ik ga er nu even vanuit dat je gewone cupcakes maakt, dus geen mini, of hartvormige.

Ik stuur jullie weer naar de supermarkt, of misschien heb je alles in huis, dan is het helemaal a piece of cake!

De nodige ingrediënten:
125 gram boter (zacht, niet gesmolten)
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eieren
Vanille essence

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat je de cupcakes in het midden van de oven kan plaatsen. 
Als je een cupcake blik gaat gebruiken doe daar alvast je papieren bakvormpjes in, zo staat alles alvast klaar. Als je besluit het zonder een bakblik te doen is dat ook geen probleem.

Pak je mengkom, handmixer of grote mixer erbij, wat je ook in huis hebt. 
Alle ingrediënten moet je zo precies mogelijk proberen af te meten, zo krijg je namelijk ook de aller lekkerste cupcakes die er zijn, trust me!

Doe de zachte boter in je mengkom en mix die tot een mooi romig geheel, als je boter nog te hard is zul je dat snel genoeg merken doordat het aan je mix haken blijft plakken. Is dit het geval, zet dan de boter nog een 10-15 seconden in de magnetron, maar laat 'm niet op het smeltpunt aankomen.
Hierna mag je de suiker beetje bij beetje toevoegen, probeer het met de middelste stand te mixen, zo krijg je een lekker luchtig beslag.
Voeg één voor één de eieren toe en elke keer na het toevoegen van ingrediënten mix je het beslag weer tot een mooi mengsel.
Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en blijf mixen op de middelste stand.
Tijd om de melk toe te voegen, wat het doel van de melk is om je beslag nog romiger te maken, dus als je teveel toevoegt merk je dat aan de dikte van je beslag, dus pas daarmee op.
Ik zelf vind het extreem lekker om vanille cupcakes te maken, always a winner. Dus ik gebruik naast het vanille essence vaak ook nog een zakje vanillesuiker. Als je dit teveel vind doe je het niet, het is niet verplicht.
Mix alles nog 1 minuut goed door elkaar en zorg dat je geen klontjes in je beslag hebt.

Stel dat je nu nog een vulling in je cupcakes wilt kan dat ook. Je wilt er chocolade stukjes in, koekstukjes, zo leuk je het maar kan verzinnen kun je dat nu nog door je beslag heen doen. Later vertel ik nog iets over een andere soort vulling.

Je vult het papieren vormpje 2/3 met beslag, zo heeft het genoeg ruimte om te rijzen en zo gaat het niet over de rand van je papiertje heen. Waardoor je ze weer makkelijker kan decoreren met botercrème.
Zet je cupcakes in het midden van de oven en bak ze 20-25 minuten. Ik moet hierbij zeggen dat elke oven verschillend is, het kan zijn dat na 25 minuten je cupcakes nog niet gaar zijn. Dat kun je controleren door er een houten prikker in te steken en als er geen beslag aan blijft kleven zijn ze ook gaar van binnen. Zo niet zet je de oven nog even aan. Probeer trouwens wel de oven zo min mogelijk open te doen tijdens het bakken, dit verkleint de kans dat je cupcakes inzakken. 

Het allerbelangrijkste bij het decoreren is dat je cupcakes echt goed afgekoeld zijn. Ik snap dat je niet kan wachten met versieren, maar anders druipt je botercrème straks van je cupcakes en dat is zonde. Stel dat je nou een soort uitstulping op je cakeje hebt, die kun je heel makkelijk met een mes wegsnijden en zelf lekker opeten.
Daarom ga ik nu eerst wat vertellen over de andere manier van vullen. Met een simpele appelboor, zoals op de afbeelding hieronder kun je al heel veel. Je draait de appelboor in het midden van je cupcake, tot de helft van je cakeje, niet tot de bodem. Dat stukje cake mag je opeten of weggooien wat jij wil. Nu kun je het cakeje vullen met bijv. jam (zonder klontjes) chocoladepasta of botercrème met een smaakje.

Hierna kun je beginnen met de toef botercrème, of je dat nou met roomkaasvulling doet of de zoetere variant maakt geen verschil. Je hebt een slagroomspuitzak nodig die je tegenwoordig overal kan kopen. Xenos, Blokker, Action .. kijk even rond. Die zijn vaak wasbaar, want je kunt natuurlijk ook plastic spuitzakken kopen, maar voor een keertje vind je dat misschien niet nodig. 

Het recept voor botercrème heb ik hiervoor al gepost en als het goed is heb je er één gekozen. Heb je kleurstoffen in thuis kun je ze toevoegen, wil je een chocolade botercrème voeg wat cacao toe. Er zijn veel kleurstoffen waar je zelf niet aan denkt. Rodebessensap en verschillende soorten jam helpen al. Tegenwoordig kun je trouwens ook bij de Aldi of Lidl een pakje met verschillende smaakstoffen kopen, kost niets! 


Er zijn zoveel verschillende spuitmondjes dat ik daar niet verder over ga uit wijden, die kun je Googlen! Maar stel dat je geen mooie toef wilt, maar gras, dan kan zelfs een onervaren bakker die maken, namelijk met je knoflookpers! Ja, knoflookpers .. gewoon de botercrème daarin doen en voorzichtig dichtknijpen. Zorg wel dat je gras op je cupcake komt en de lengte bepaal je zelf! 




Als je wel voor de mooie toef wilt gaan kijk dan even hoe groot je 'm wel en over het hele cakeje of een klein bedscheiden toefje in het midden. Het is helemaal aan jou.
Mijn uitleg lijkt misschien lang, maar ik heb het proces zo duidelijk mogelijk geprobeerd te omschrijven.

Have some baking fun!

1 opmerking:

  1. Casino Games: Online Slots - JS Hub
    Come and play the 광양 출장마사지 best online slots games you'll find online today. Play 과천 출장안마 the most exciting slot machine games at our 충주 출장안마 casino. Register 김제 출장마사지 now and get 제주도 출장샵 a 100% deposit

    BeantwoordenVerwijderen