maandag 4 februari 2013

Sugar rush

Voordat ik een recept post over het aller makkelijkste, maar echte cupcake recept geef ik jullie de keus. 
Op de echte cupcakes zit altijd zo'n prachtige toef, zoals je hieronder op de foto ziet. Deze toef botercrème valt nog mee, eigenlijk is het de bedoeling dat je de hele cupcake ermee bedekt, maar doordat de botercrème nogal machtig is kies ik vaak voor wat minder.

De enige 2 ingrediënten voor botercrème zijn namelijk boter en poedersuiker. Als je hiervan houd, moet je vooral de botercrème maken zoals het hoort. 
Maar voor de liefhebber heb ik ook een ander, wat luchtiger recept.



Eerst het bekende botercrème recept, wat overigens ook heerlijk is, alleen wat zoeter.
De ingrediënten voor 12 cupcakes:
250 gram poedersuiker
250 gram zachte boter
Vanille essence naar smaak toevoegen
Melk

Het allerbelangrijkste is dat je de boter op tijd uit de koelkast legt. Zo niet kun je het altijd in de magnetron zachter maken, maar niet laten smelten. Als de boter namelijk te veel gesmolten is, word je botercrème veel te warm en niet stevig genoeg zodat je 'm ook op een cupcake kan spuiten.
Mix de boter tot een romig geheel en doe daarna in delen de poedersuiker bij. Pas wel op dat niet al je poedersuiker in de lucht verdwijnt, voeg het met beleid toe.
Ik voeg eigenlijk alleen melk toe als ik zie dat de botercrème te dik is en dus niet fijn is om op je cupcake te spuiten, dan gaat het te stug.
Naar wens kun je vanille extract toevoegen, of aardbei, citroen, watermeloen wat jij wilt. Uiteraard kun je er ook kleurstof bij doen, maar ik beschrijf nu het basisrecept, wat je er verder mee doet is aan jou!

Nu het minder bekende, minder zoete botercrème recept met roomkaas. Dit is een aanrader om gewoon eens te proberen, het heeft toch net weer een andere smaak en is wat luchtiger.
De ingrediënten voor 12 cupcakes:
250 gram poedersuiker
100 gram roomkaas (bijv: Philadelphia, goedkopere varianten vind je bij de Lidl of Aldi)
50 gram zachte roomboter
Vanille essence naar smaak toevoegen

Ook hier is het belangrijk dat de boter zacht is, maar niet gesmolten en warm. Mix eerst de roomkaas tot een glad geheel, voeg de boter toe en de poedersuiker weer in delen toe. De bereiding van de botercrème is hetzelfde, daar verandert niets aan behalve de inhoud. 

Ook hierbij hetzelfde verhaal, smaakstoffen en kleurstoffen naar eigen wens toevoegen. Als de botercrème klaar is kun je die erop spuiten, of met een spatel erop smeren, wat ook een heel leuk effect kan hebben!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten